Már a közös kassza sem elég meggyőző következő generációk számára.

Egy európai felmérés szerint nem egész negyven év alatt a házasság intézménye teljesen romba dőlhet. A maradék házasok inkább a felsőbb néposztályokból kerülnek ki majd. Még ha ez furcsa ellentmondás is, mert logikusan az alacsony jövedelmű rétegek helyzetét könnyítené meg  a közös kassza.

A mai gyerekeknek azonban 48 százaléka lesz szemtanúja szüleik válásának. A másik 52 százalék sem lát feltétlenül jó példát, ami kedvet csinálna számukra a családalapításhoz. Túlóvó környezetben nőttek fel, más szempontból viszont szüleiknek kevesebb idejük jutott rájuk, mint generációkkal korábban. Sok szempontból ezek a fiatalok nehezebben nőnek fel, én-centrikusabbak, újfajta értékrendet képviselnek. S ennek egyáltalán nem nélkülözhetetlen eleme a házasság vagy a gyermekvállalás.



Már jó ideje évről évre csökken a házasodók száma, növekszik a házasságon kívűl gyermeket vállaló párok aránya, és lassan, de kimutathatóan az egyedül gyermeket vállalók aránya is.

A jelenlegi tendencia alapján 2031-re csak a családok 57 százalékában lesznek házasok a szülők, 2047-re ez az arány 49,5 százalékra csökken.

A kormányoknak valószínűleg komoly adókedvezményekkel kéne beavatkozniuk a házaspárok javára, de akkor mi lesz azokkal, akik szívesen házasodnának, ám nem találtak megfelelő párt? Még büntetést is fizetnek?